Category Archives: Buat duit dengan domain

Jenis-Jenis domain name yang mungkin korang tak pernah tahu..

Mesti korang tertanya2 kenapa aku cerita pasal domain nih sedikit demi sedikit. Tujuannya untuk membuatkan korang tak mengantuk / tiada “mood” nak membaca kalau buat artikel yang terlalu ranjang panjang. Biar pendek, asalkan maklumat yang disampaikan berkualiti. Eh, ada kualiti ke artikel yang aku tulis ni? Hehe. Tu terpulang kepada pandangan masing2.

Tips memilih nama domain yang baik

Kesemua tips2 ni aku dapat dari hasil pembacaan di blog2, ebook dll. Aku harap, tips2 nih memudahkan kerja korang nak memilih nama domain yang terbaik. Kalau ada tips lain, sudi2 lah kong ci fatt chai kat bahagian komen. 😉 Korang pun mesti dah selalu dengar atau mungkin boleh fikir sendiri, kalau memilih nama domain tidak… Read More »

Apa itu dot com?dot biz?dot info? Segala Jenis dot kecuali dota.

Apa itu dot com?dot biz?dot info? Sambung cerita pasal dot com pulak. Ni sambungan artikel lepas pasal Apa itu domain? Mesti korang dah biasa tengok ada laman web yang .com, .net, .info, tapi korang tahu ke maksud di sebaliknya? Dulu memang tertanya2, maklumlah dulu “masih noob” orang bilang satu dua tiga. 😉

Apa itu domain ? (Belajar blogging)

Apa itu domain? Dulu aku terer bengong2 tak tahu apa itu domain, cari2 kat google, baca ebook. Baru faham apa sebenarnya domain nih. Memang rasa macam “noob sangat” la waktu tu. Hahaha. Maklumlah, aku bukannya pelajar IT. Yang di ajar waktu sekolah rendah, menengah pun takde sebut pasal benda nih. Atau aku sendiri yang tak… Read More »