Category Archives: Belajar blogging

Masalah yang sering dihadapi bila nak tukar tema blog

Seminar BlogtoCEO – Jadi pakar dalam penulisan blog, sapa kata nak jadi pakar susah? Lama dah aku ngidam *macam orang tengah ngandung lak pulak! nak tukar tema blog nih. Akhirnya kesampaian juga hasrat di hati. Yang sebelum ni macam tak berapa nak berkenan la. Sebab rupa bentuknya kurang mengoda. Hohoho. Kali ni aku guna tema… Read More »

Cara perbaharui / renew domain dan hosting blog

Syukur sebab baru je selesai renew domain + hosting domain saharol.com ni. Selamat tinggal RM100. I’ll miss u. Huhu. Rm100 tu sewa hosting yang aku baru bayar sebentar tadi. Domain pulak percuma. Kira satu pakej la.

Belajar blog – Istilah blog yang asas je..

Kenapa aku cerita pasal istilah blog lak ni? -.-” Aku masih ingat waktu aku mula2 blogging dulu, satu apa pun aku tak tahu. Terpaksa tanya, google sana, sini, baca itu ini. Percuma kena kata noob. Wakakaa.. Tapi apa boleh buat, aku memang noob lagi masa tu. Kalau korang tak nak dipanggil noob, ingat istilah blog… Read More »

Apa itu Error Page?

Kali ni, aku nak terangkan pasal error page pulak. Bagi blogger, atau sesiapa saja yang selalu melayari internet, tentu dah biasa tengok error page ni. Aku pun naik muak dah tengok. Contohnya;

6 benda merepek blogger selalu buat.. Korang pernah buat? (Belajar blog)

Kali ni, aku nak kongsikan 6 perkara merepek blogger selalu buat. Semua ni menurut pembacaan, pemerhatian & pengalaman sendiri yang dah mula berblogging sejak 2008 lagi. Benda ni pun bukannya baru sangat, & terus-menerus jadi adat turun temurun blogger. Entah2, korang pun selalu buat nih! -.-”

2 cara mudah sediakan hadiah untuk pertandingan di blog korang

Sejak aku mula aktif balik blogging nih, baru aku perasan. Makin ramai blogger yang membuat pertandingan di blog diorang. Tujuannya tak lain tak bukan nak tarik pelawat la datang berkunjung. Bagi aku, ni salah satu cara terbaik dapatkan barang atau duit percuma di internet.