Category Archives: Kerja kerani c2

Dah genap setahun…

16.7.2012-16.7.2013 Aku masih ingat, macam baru semalam~*berkata-kata ayat skema nih dengan nada sama seperti yang digunakan oleh Bapa pari-pari JImmy dalam cerita kartun The Fairly ODD Parents* Dah genap setahun aku bekerja sebagai kerani kaunter di pejabat pos. Baru perasan bila ditegur oleh rakan sekerja baru yang bertanyakan mengenainya. Dengan muka dan pakaian yang skema‚Ķ Read More »

Boleh saya tahu kadar caj untuk air parcel bagi luar negara?

Boleh saya tahu kadar caj untuk air parcel bagi luar negara? Itulah soalan yang dikemukakan oleh seorang pelanggan yang baru saja selesai menghantar barang ke luar negara menggunakan pos laju di kaunter aku. Sedang aku terkial2 mengira caj tersebut, entah macamana aku boleh bertanyakan lagi satu soalan sengal..

Tugas kerani pos c2 / NC1

Sedar tak sedar, sudah 3 bulan aku bekerja sebagai kerani c2 / nc1 di pejabat pos satok. Namun, masih banyak benda yang belum aku pelajari. Dan terlalu banyak urusan sehingga aku pun kadang2 terkeliru dengan kod, borang, dll. Pening kepala dibuatnya, pelanggan pun pening kepala tengok aku. Hahaha

Lapor diri kali pertama – kerani c2

Lapor diri kali pertama 16-07-2012 – Isnin Hari ni merupakan hari yang dinanti2-kan. Hari pertama bekerja sebagai kerani c2 (di kaunter) pejabat pos satok, Kuching, Sarawak., dan aku bakal mencatat pengalaman pertama bekerja & lapor diri. Waktu melapor pada jam 8.00 pagi, dan aku tiba 15 minit sebelum jam 8 pagi.