Tag Archives: belajar blog

Masalah yang sering dihadapi bila nak tukar tema blog

Seminar BlogtoCEO – Jadi pakar dalam penulisan blog, sapa kata nak jadi pakar susah? Lama dah aku ngidam *macam orang tengah ngandung lak pulak! nak tukar tema blog nih. Akhirnya kesampaian juga hasrat di hati. Yang sebelum ni macam tak berapa nak berkenan la. Sebab rupa bentuknya kurang mengoda. Hohoho. Kali ni aku guna tema… Read More »

Baru selesai upgrade wordpress 3.4.1 di blog ni

Letih giler aku. Agak lama masa yang diambil untuk upgrade, mula2 aku cuba secara manual mengikut apa yang diajarkan di dalam panduan upgrade wordpress (tonton video tutorial sambil buat) yang disertakan sekali sewaktu aku membeli Pakej Lengkap Blogger. Siut je, aku terlupa pulak pasal upgrade secara auto menggunakan softaculous.

Belajar blog – Istilah blog yang asas je..

Kenapa aku cerita pasal istilah blog lak ni? -.-” Aku masih ingat waktu aku mula2 blogging dulu, satu apa pun aku tak tahu. Terpaksa tanya, google sana, sini, baca itu ini. Percuma kena kata noob. Wakakaa.. Tapi apa boleh buat, aku memang noob lagi masa tu. Kalau korang tak nak dipanggil noob, ingat istilah blog… Read More »

6 benda merepek blogger selalu buat.. Korang pernah buat? (Belajar blog)

Kali ni, aku nak kongsikan 6 perkara merepek blogger selalu buat. Semua ni menurut pembacaan, pemerhatian & pengalaman sendiri yang dah mula berblogging sejak 2008 lagi. Benda ni pun bukannya baru sangat, & terus-menerus jadi adat turun temurun blogger. Entah2, korang pun selalu buat nih! -.-”

2 cara mudah sediakan hadiah untuk pertandingan di blog korang

Sejak aku mula aktif balik blogging nih, baru aku perasan. Makin ramai blogger yang membuat pertandingan di blog diorang. Tujuannya tak lain tak bukan nak tarik pelawat la datang berkunjung. Bagi aku, ni salah satu cara terbaik dapatkan barang atau duit percuma di internet.

Pengalaman benggong aku sebagai penulis blog

Sebelum aku melompat keluar melalui tingkap tidur, biar aku ceritakan serba sedikit pengalaman aku sebagai penulis blog.  Aku mula berblogging sekitar tahun 2008 apabila aku terpengaruh dengan iklan2, blog2, forum, ebook dan macam2 lagi yang aku jumpa di google yang berkaitan buat duit online.