Category Archives: Pejabat pos

First day cover – Keajaiban hutan-hutan di Malaysia!

Kira hari ni 13.05.2013 cukup bersejarah gak la. Hahaha. Aku ditempatkan pada kaunter setem, di mana hari ni pelancaran sampul surat pertama yang bertemakan “Keajaiban Hutan2 di Malaysia”. Aku masih jaga bahagian pos shoppe, ala yang urus jual beli pos ekspress, kotak2 bagai, dan ada jugalah sebahagian kecil setem-setem seperti cerita traditional, punca rezeki, rempah… Read More »

Tutorial perbaharui insuran kenderaan / motosikal di pejabat pos!

Pasal ramai yang bingung dan pening kepala bab2 insuran termasuk aku, Wahahaha. Ni nak habaq sikit cara korang nak renew insuran kenderaan korang kat pejabat pos. Pertama korang perlu tahu di Pos Malaysia terdapat 14 buah syarikat insuran kenderaan seperti Etiqa Takaful, Takaful Malaysia, Zurich Takaful, Zurich General, Allianz, MPI Generali, RHB dll.

Tips temuduga kerja kerani pejabat pos!

Disebabkan ramai peminat yang nak sangat tips temuduga kerja kerani pejabat pos, aku usaha la google serba sedikit pengalaman orang lain yang pergi temuduga untuk jawatan kerani pos tapi jumpa seketul je. Soalan2 yang ditanyakan ada yang sama je, ada juga yang berbeza. Waktu aku temuduga dulu, memang sama je la diorang tanya pasal latar… Read More »

Jawatan kosong 2012 (Kerani Gred NC1) di pejabat pos!

Aku baru je balik dari bekerja.. Wooo… Best! Sebab hari ni aku tak duduk kat kaunter pejabat pos, tetapi kat dalam van pos bergerak je. Hohoho. Sambil bekerja, dapat jalan2. Tak ke best tu? ;D Ni aku ada berita gumbira untuk korang yang tengah dok cari kerja & nak jadi kerani pos cam aku gak.… Read More »

Tugas kerani pos c2 / NC1

Sedar tak sedar, sudah 3 bulan aku bekerja sebagai kerani c2 / nc1 di pejabat pos satok. Namun, masih banyak benda yang belum aku pelajari. Dan terlalu banyak urusan sehingga aku pun kadang2 terkeliru dengan kod, borang, dll. Pening kepala dibuatnya, pelanggan pun pening kepala tengok aku. Hahaha

Tutorial renew roadtax / perbaharui cukai jalan di pejabat pos

RENEW ROADTAX / Perbaharui cukai jalan di pejabat pos Apa itu cukai jalan? Ianya sejenis cukai yang dikenakan kepada pemilik kenderaan bermotor sebelum kenderaan tersebut dibenarkan untuk digunakan di jalan raya secara sah. *Versi kemaskini 09.09.2016* Kini pelanggan boleh memperbaharui cukai jalan tanpa perlu membawa geran @ VOC. sila rujuk : PROSEDUR BARU RENEW ROADTAX DI… Read More »